«Посадіть його»: активісти зібралися під судом у справі Манафорта у США

Кількадесят активістів зібралися під федеральним судом в американському штаті Вірджинія, де 31 липня розпочинається процес у справі Пола Манафорта. Вони підтримують розслідування імовірного втручання Росії в американські вибори, яке здійснюють слідчі під керівництвом спецпрокурора Роберта Мюллера, та закликають засудити колишнього радника Дональда Трампа.

Манафорт є першим із колишніх помічників чинного президента США, який постане перед судом. Федеральні слідчі, які розслідують втручання у вибори в 2016 році, висунули Манафорту звинувачення в банківському і податковому шахрайстві.

Ідеться, зокрема, про роботу Манафорта як політичного консультанта та лобіста на користь колишнього українського президента Віктора Януковича. Законодавство США не забороняє таку роботу, але вона має бути офіційно задекларована, а з отриманих грошей мають сплачуватися податки.

Читайте також: Спецпрокурор США: Манафорт заробив понад 60 мільйонів доларів як консультант в Україні

Як очікується, сторона обвинувачення вкаже на ту обставину, що витрати Манафорта на купівлю нерухомості і предмети розкоші не відповідали сумам, оголошеним у його податкових деклараціях. Манафорт, на думку слідства, ввів в оману кредиторів, запозичуючи десятки мільйонів доларів.

Процес, який розпочинається у Вірджинії, буде першим зі щонайменше двох. Другий має розпочатися у вересні в столичному окрузі Колумбія, головна увага цього процесу буде прикута до політичних питань. У червні 2016 року Манафорт був присутній на зустрічі функціонерів з оточення Трампа з громадянами Росії, які нібито мали у своєму розпорядженні компрометуючі матеріали щодо кандидата в президенти США від Демократичної партії Хілларі Клінтон.

Спеціальний прокурор Роберт Мюллер та його команда вже 14 місяців проводять розслідування ймовірного втручання Кремля у вибори в США.

leave a comment: