Тіллерсон попередив Латинську Америку про «тривожні» дії з боку Росії та Китаю

Державний секретар США Рекс Тіллерсон попередив країни Західної півкулі, щоб вони остерігалися «тривожних» дій з боку Росії і Китаю в своєму регіоні, закликаючи їх натомість співпрацювати зі Сполученими Штатами.

«Латинській Америці не потрібні нові імперські держави, які прагнуть тільки користі для себе», – сказав Тіллерсон в Техасі 1 лютого, перед вильотом до Мексики.

Він також заявив, що «зростаюча присутність Росії в регіоні викликає тривогу».

Тіллерсон додав, що Москва «продовжує продавати зброю і військову техніку недружнім режимам, які не поділяють або не поважають демократичні цінності».

Що стосується Китаю, який зараз є найбільшим торговим партнером Чилі, Аргентини, Бразилії і Перу, то, за словами Тіллерсона, китайські пропозиції «завжди слідують за ціною».

Попри користь від торгівлі, переконаний держсекретар США, «нечесна торговельна політика, яка використовується багатьма китайцями, також завдала шкоди виробничим секторам цієї країни, створивши безробіття і знизивши заробітну плату для робітників».

За словами Тіллерсона, Китай пропонує «привабливий шлях розвитку», але насправді це часто пов’язане з «короткостроковими вигодами задля довгострокової залежності».

Зокрема, він сказав, що китайські бізнес-проекти майже завжди вимагають використання імпортної китайської робочої сили, великих позик та ігнорують права людини і власності.

Після свого виступу в Техасі Тіллерсон ненадовго вирушив у Мексику для обговорення з тамтешніми високопосадовцями питань безпеки, імміграції та боротьби з незаконним обігом наркотиків.

Під час свого турне Латинською Америкою Рекс Тіллерсон відвідає Перу, Аргентину, Колумбію, а також Ямайку.

leave a comment: