МВФ: Україні необхідно ухвалити закон про Антикорупційний суд і переглянути ціни на газ

У Міжнародному валютному фонді наполягають, що Україні для отримання чергового траншу необхідно ухвалити закон про Антикорупційний суд і привести ціни на газ до рівня ринкових.

«Наступний крок у програмі України і МВФ – четвертий перегляд програми. Є домовленості, які стосуються Антикорупційного суду, це також стосується цін на газ, щоб вони відповідали ринковим», – сказав постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман.

Представник МВФ зазначив, що приведення цін на газ до ринкових необхідне, щоб уникнути сегментації газового ринку.

«Сподіваємося, що це буде зроблено дуже скоро, й ми зможемо завершити перегляд, забезпечити транш», – додав він. 

Створення антикорупційних судів в Україні передбачає закон про судоустрій і статус суддів, схвалений у 2016 році. Проте до цього не схвалений спеціальний закон щодо таких суддів. 

У лютому 2017 року група депутатів зареєстрували законопроект №6011 про антикорупційні суди. Він, серед іншого, передбачав, що суддів обиратиме окрема конкурсна комісія з міжнародними експертами у складі. Проте цей документ критикували, зокрема у Вищій раді правосуддя заявили, що законопроект у цій редакції суперечить Конституції України. Восени минулого року цей документ відкликали.

У грудні 2017 року президент вніс до Верховної Ради України законопроект про Вищий антикорупційний суд. Згідно з документом, на посаду судді Вищого антикорупційного суду претендент обирається на конкурсі, ним може бути призначений громадянин України у віці не менше ніж 35 років, зі стажем роботи на посаді судді не менш ніж п’ять років, з науковим ступенем у сфері права чи зі стажем у науковій галузі щонайменше сім років, з адвокатським досвідом.

Проте низка антикорупційних організацій закликали президента України Петра Порошенка відкликати цей законопроект і доопрацювати його, заявляючи, що окремі положення документа не відповідають рекомендаціям Венеціанської комісії. Також цей законопроект розкритикували МВФ і Світовий фонд.

leave a comment: