4 людини затримані за підозрою в розкраданні газу на понад 1,4 мільярда гривень – НАБУ

Правоохоронці затримали у Львові чотирьох службових осіб компаній «Енергія-Новий Розділ», «Енергія-Новояворівськ» та «Енергія» за підозрою в заволодінні понад 300 мільйонами кубометрів природного газу НАК «Нафтогаз України» на суму понад 1,4 мільярда гривень, повідомила прес-служба Національного антикорупційного бюро України.

Їм оголосили про підозру за статтями «привласнення, розтрата чужого майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем», «службове підроблення» та «відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом».

За даними слідства, підприємства-власники Новояворівської та Новороздольської ТЕЦ у Львівській області впродовж 2013-2015 років уклали низку угод про закупівлю в НАК «Нафтогаз України» природного газу для виробництва теплової енергії населенню. З метою здешевлення тепла для цієї категорії споживачів НАК постачав комерційним ТЕЦ газ за цінами, суттєво нижчими від ринкових, заявили в НАБУ.

«Однак, як встановили детективи НАБУ, понад 300 мільйонів кубометрів «пільгового» газу, Новояворівська та Новороздольська ТЕЦ одержали незаконно, не плануючи використовувати його для потреб населення. Натомість, як з’ясувало слідство, цей газ вони використали у власній господарській діяльності для виробництва електрики, яку в подальшому реалізували на держпідприємстві «Енергоринок» – її поставили за тарифом, визначеним виходячи із собівартості електроенергії, виробленої з газу за ринковою ціною», – йдеться в повідомленні.

У Національному антикорупційному бюро України вважають, що прибутковість виробництва електрики цими ТЕЦ перевищила 60% (проти 3-5% закладених в тариф Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг).

НАБУ розслідує кримінальні корупційні правопорушення, підслідними бюро є найвищі посадові особи.

leave a comment: