Московський суд відхилив позови Чийгоза й Умерова до Кремля – ​​адвокат

Тверський районний суд столиці Росії Москви не взяв до розгляду два адміністративні позови від імені заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза й Ільмі Умерова до адміністрації російського президента Володимира Путіна.

Суть позовів стосувалася відмови Кремля надати інформацію про укази російського президента про помилування Чийгоза і Умерова за запитом сторони захисту, пояснив проекту Радіо Свобода Крим.Реалії адвокат Микола Полозов.

«Той факт, на який вказала суддя, що президент Росії має імунітет від судового переслідування, не відноситься до нашої справи. Позов не стосується президента і не відноситься до оскарження ухвалених ним нормативних актів, позов звернений до адміністрації президента. Подаючи цей позов, ми усвідомлювали, що суд не піде проти адміністрації президента, це можливо тільки в розвинених, цивілізованих країнах, в Росії – ні. Ми подали цей позов, розуміючи, що нам доведеться його оскаржити. Завдання – пройти всі інстанції в російських судах і дійти до Європейського суду з прав людини», – сказав адвокат.

Він уточнив, що, згідно зі статтею 24 Конституції Росії, органи державної влади й органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані забезпечити кожному можливість ознайомлення з документами і матеріалами, що безпосередньо зачіпають його права і свободи. Проте, Кремль відмовився надавати документи, за якими були звільнені Умеров і Чийгоз.

Відповідні позови були подані в кінці грудня 2017 року.

У вересні 2017 року підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму засудив Ахтема Чийгоза до восьми років колонії. Він був затриманий в січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Чийгоза звинувачували в організації масових заворушень.

Після цього суд в Криму засудив до двох років колонії-поселення Ільмі Умерова. Його звинувачували в публічних закликах до сепаратизму.

25 жовтня 2017 року російська влада звільнила і передала Туреччині Умерова і Чийгоза. Пізніше звільнені лідери Меджлісу кримськотатарського народу приїхали до Києва.

leave a comment: