ЄС закликав США зберегти ядерну угоду з Іраном

Координатор зовнішньої політики Європейського союзу Федеріка Моґеріні закликала всі сторони ядерної угоди шести провідних країн світу з Іраном далі дотримуватися цієї угоди.

Ця угода працює, сказала вона у Брюсселі після зустрічі з міністром закордонних справ Ірану Могаммадом Джавадом Заріфом і головами МЗС Франції, Німеччини і Великої Британії.

За її словами, ця угода виконує своє головне завдання – не допустити створення Іраном ядерної зброї.

Зі схожими заявами виступили й інші учасники зустрічі, що відбулася якраз напередодні терміну, коли президент США Дональд Трамп має оголосити, чи буде Вашингтон далі дотримуватися ядерної угоди і залишати скасованими санкції проти Ірану.

Зокрема, міністр закордонних справ Франції Ів Ле Дріан наголосив на важливості того, щоб «усі сторони далі дотримувалися угоди». Він закликав США теж далі дотримуватися угоди, наголосивши, що для її зриву ніяких особливих підстав немає, як немає і «ніяких свідчень, що могли б поставити під сумнів виконання угоди Іраном».

Міністр закордонних справ Великої Британі Боріс Джонсон, зі свого боку, додав, що «ніхто не придумав кращої альтернативи, …щоб відвернути подальше просування Ірану до здобуття військових ядерних можливостей».

Міністр закордонних справ Німеччини Зіґмар Ґабріель іще перед зустріччю заявив, що Європейський союз хоче зберегти ядерну угоду між провідними державами світу й Іраном. Вме закликав США розглядати цю угоду як питання, окреме від іранської програми балістичних ракет і від ролі Ірану у війні в Сирії. Як сказав Ґабріель, Вашингтон має право порушувати питання про свою стурбованість стратегією Ірану в регіоні, але США варто обговорювати таку «складну» роль Ірану в регіоні окремо від питання ядерної угоди.

У США агентство «Асошієйдед прес» повідомило з посиланням на неназваних посадовців США і осіб, наближених до адміністрації, що Трамп, найімовірніше, тим часом продовжить тримати санкції США скасованими, відповідно до угоди. Але, за цим повідомленням, президент США може поєднати це рішення з оголошенням нових санкцій проти окремих компаній і осіб із Ірану на інших підставах, зокрема, через іранську програму створення балістичних ракет великої далекосяжності.

Раніше Дональд Трамп багато разів різко критикував ядерну угоду з Іраном, аж до погроз вивести США з цієї угоди. У жовтні минулого року він уже не підтвердив, як того вимагає законодавство США щопівроку, що Іран виконує цю угоду – але при цьому й не став скасовувати зупинення санкцій, пов’язаних із цією угодою.

За угодою між Іраном, із одного боку, і США, Німеччиною, Францією, Великою Британією, Китаєм і Росією, з іншого, яка була укладена за посередництва Євросоюзу, світова спільнота скасувала санкції, що були накладені проти Тегерана через його ядерну програму, в обмін на значне скорочення цієї іранської програми, що має унеможливити створення Іраном ядерної зброї. При цьому у США санкції були формально не скасовані, а лише зупинені, з можливістю щоразу повернути їх.

Крім того, США зберігають і час від часу розширюють свої власні санкції проти Ірану, накладені на інших підставах, зокрема через іранську ракетну програму. Рада безпеки ООН, затверджуючи ядерну угоду з Іраном, скасувала й заборону Тегеранові створювати балістичні ракети, але Вашингтон далі виступає проти цього.

leave a comment: