США продовжили скасування санкцій щодо Ірану за ядерною угодою і наклали нові через ракети

Сполучені Штати Америки продовжили термін скасування санкцій щодо Ірану, накладених раніше через ядерну програму Тегерана, за так званою ядерною угодою, що передбачила обмеження цієї програми в обмін на поступове скасування санкцій.

Як поінформували в Державному департаменті США, зовнішньополітичне відомство інформує Конгрес про подальше збереження режиму скасування санкцій.

Про це повідомили якраз напередодні завершення попереднього піврічного терміну такого скасування, який схвалила ще адміністрація попереднього президента США Барака Обами.

Нинішній президент Дональд Трамп у перебігу передвиборної кампанії заявляв, що може скасувати участь США в ядерній угоді з Іраном.

Одночасно Міністерство фінансів США оголосило про нові санкції щодо Ірану у зв’язку з ракетною програмою Тегерана. Ці санкції накладені на двох посадовців іранського оборонного відомства й одну компанію, а також на кілька фізичних і юридичних осіб із Китаю, що допомагають у здійсненні цієї програми.

В Ірані різко критикують санкції США через програму створення балістичних ракет.

Натомість продовження режиму скорочення санкцій через ядерну програму, оголошене за два дні до президентських виборів в Ірані, як вважають, піде на користь чинному президентові Хасанові Роугані, який іде на перевибори і який 2015 року підписав ядерну угоду з боку Тегерана.

За умовами тієї угоди, зокрема, США в обмін на суворий контроль за обмеженою ядерною програмою Ірану, що має на меті відвернути можливість створення ядерної зброї, тимчасово скасували застосування своїх санкцій проти Ірану через ядерну програму. Ці санкції формально лишаються чинними далі, але від 2015 року їх не застосовують, щоразу продовжуючи їхнє тимчасове скасування на нові піврічні терміни.

leave a comment: