СБУ: відкрили провадження через розв’язання посадовцями Росії гібридної війни проти України

У Службі безпеки України заявляють, що прокуратура Криму при Генпрокуратурі відкрила кримінальне провадження за фактом розв’язання посадовцями Росії гібридної війни проти України. 

Як повідомляє прес-служба СБУ, провадження відкрили за частиною 1 статті 437 Кримінального кодексу України ‒ планування, підготовка або розв’язування агресивної війни чи воєнного конфлікту, а також участь у змові, що спрямована на вчинення таких дій.

«Відкрите кримінальне провадження є безпрецедентним, адже вперше правову оцінку отримає інформаційна складова гібридної війни Росії проти України. Важливість цього процесу визначається тим, що агресія Росії принесла знедолення і змусила залишити місця проживання тисячі українських громадян, особливо це стосуєтьсякримських татар», – йдеться у повідомлені відомства.

У СБУ зазначають, що робота спецслужби «дозволила створити доказову базу й розпочати цю резонансну для українського та міжнародного суспільства кримінальну справу».

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року почала тимчасової окупації Криму і Севастополя Росії. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Крім того, навесні 2014 року після російської анексії Криму почався збройний конфлікт на Донбасі. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення. За даними ООН, станом на лютий 2017 року на Донбасі від початку конфлікту загинули понад 9,9 тисячі людей.

leave a comment: