Афганський польовий командир Хекматіяр закликав до мирних переговорів

В Афганістані один з найавторитетніших польових командирів закликав талібів припинити боротьбу з урядовими військами і почати мирні переговори.

Ґульбуддін Хекматіяр назвав війну безглуздою, що не має нічого спільного зі «священною війною».

Хекматіяр 29 квітня в провінції Лагман виступив на зустрічі з афганськими політиками і своїми прихильниками. Він заявив, що хоче бачити Афганістан вільною, незалежною ісламською державою.

Колишній прем’єр-міністр вперше за майже два десятиліття відкрито звернувся до публічних зборів. Хекматіяр, засновник і лідер політичної партії «Хезб-е Ісламі», у вересні минулого року підписав першу мирну угоду з урядом Афганістану. Угода передбачала, що в обмін на відмову від використання зброї прихильникам Хекматіяра пообіцяли звільнення їхніх заарештованих і ув’язнених одновірців.

Ґульбуддін Хекматіяр визнав ефективність і бойовий вишкіл афганських сил безпеки і заявив, що воювати проти них «немає сенсу й незаконно».

Рада безпеки ООН скасувала санкції щодо Хекматіяра в лютому цього року, відкривши йому можливість повернутися в країну після майже двох десятиліть вигнання.

Деякі правозахисні організації виступили з критикою мирної угоди, укладеної восени 2016 року між урядом Афганістану Ґульбеддіном Хекматіяром. Правозахисники вважають колишнього польового командира відповідальним за екстремістські дії під час громадянської війни у 1990-х роках.

leave a comment: