Киргизстан: поліція шумовими гранатами розігнала супротивників арешту екс-депутата

Поліція в Киргизстані 25 березня використали шумові гранати для розгону сотень демонстрантів на мітингу проти затримання колишнього депутата парламенту, який планує балотуватися на посаду президента. Як передає Reuters, протестувальники, в свою чергу, кидали пляшки в бік силовиків. МВС Киргизстану повідомило про 68 затриманих.

У суботу близько 500 демонстрантів почали збиратися біля будівлі Державного комітету національної безпеки в Бішкеку після того, як влада затримала Садира Жапарова, який повернувся в Киргизстан після трьох років вигнання.

Киргизькі силовики заявили, що його затримали за звинуваченням у «спробі захоплення державних будівель і заручника» в 2013 році.

Жапаров був радником колишнього президента Курманбека Бакієва. Після того, як Бакієв був відсторонений від влади в 2010 році, Жапаров став членом парламенту.

Але в 2013 році Жапаров був засуджений до 18 місяців тюремного ув’язнення за звинуваченням у спробі силового захоплення влади. Пізніше політик виїхав за кордон. За попередніми даними, останні роки він проживав на Кіпрі.

leave a comment: