На виборах у Польщі, ймовірно, знову перемагають консерватори – екзит-пол

Екзит-пол свідчить про те, що консервативна владна партія Польщі «Право і справедливість» («ПіС») набрала найбільше голосів на загальних виборах 13 жовтня.

Експертне опитування, проведене дослідницькою фірмою Ipsos, передбачає, що «ПіС» набрала близько 43,6 % голосів.

За прогнозами, центристська загальноєвропейська парасолькова група «Громадянська коаліція» посідає друге місце з 27,4%. Найбільша партія коаліції – опозиційна громадська партія «Громадянська платформа», яка керувала Польщею у 2007–2015 роках.

Попри критику з боку міжнародних правозахисних організацій, владна партія «ПіС» користується стабільно високою підтримкою поляків.

Цій політичній силі, яка зосередила в своїх руках усю повноту влади, закидають згортання свободи слова і незалежності судів.

Утім, для виборців цієї партії найважливішим аргументом на її користь є низка соціальних програм, впроваджених владою протягом останніх років.

Наймасштабніша з них – це так звана «500+», тобто щомісячна грошова допомога сім’ям, у яких є неповнолітні діти. На кожну дитину батьки отримують 500 злотих допомоги, тобто понад 100 євро.

За даними Інституту ринкових та соціальних досліджень (IBRiS), виборці «Права і справедливості» голосували за цю партію передусім з огляду на її дотеперішні соціальні програми. Натомість третина поляків, яка підтримує опозиційну «Громадянську коаліцію», готова голосувати за неї за принципом «аби не «ПіС».

Несподіванкою цьогорічних виборчих перегонів стала участь у них представниці численної української трудової міграції.

leave a comment: