Молдова: суд відсторонив Додона від посади президента країни

Суд у Молдові тимчасово звільнив Ігоря Додона від обов’язків президента країни та призначив тимчасовим виконувачем обов’язків глави держави колишнього прем’єр-міністра Павла Філіпа, йдеться в повідомленні суду.

Своє рішення суд пояснює тим, що Додон не розпустив парламент, як це передбачало рішення Конституційного суду.

Демократична партія Молдови, очолена Філіпом, 8 червня заявила про намір оскаржити легітимність нового уряду, сформованого проросійською Соціалістичною партією та проєвропейського блоку «Acum» («Зараз»). Додон – колишній голова Соціалістичної партії – створення нового уряду підтримав.

Читайте також: Зустріч Додона і Зеленського: не забувати про Крим​

Лідерка «Acum», колишня міністр освіти та радниця Світового банку Майя Санду склала присягу як нова прем’єр-міністр 8 червня. Це сталося після того, як парламент на кілька місяців опинився в глухому куті – жодна з партій не дістала більшості за результатами голосування в лютому 2019 року.

Однак представники Демократичної партії звинуватили Санду та соціалістів в узурпації влади. Вони заявили, що Додон проігнорував висновок Конституційного суду, згідно з яким, якщо уряд не буде сформований до 7 червня, вибори треба провести повторно.

leave a comment: