У Росії авіаудари США по сирійських проурядових силах називають «нелегальними»

У Росії, яка є союзницею сирійського президента Башара аль-Асада, засуджують авіаудари США по конвою сирійських урядових військ і підтримуваних Іраном бойовиків біля кордону Сирії з Йорданією.

«Це нелегально, незаконно і є найгрубішим порушенням суверенітету Сирійської Арабської Республіки», – заявив 19 травня голова МЗС Росії Сергій Лавров.

Речник Кремля Дмитро Пєсков повідомив, що члени Ради безпеки Росії і президент Володимир Путін обговорили авіаудари США у Сирії. Пєсков назвав їх «нелегальними».

Повітряні удари США засудили й у Дамаску. Голова сирійської делегації на мирних переговорах у Женеві Башар Даафарі назвав це «агресією» проти держави.

Спостерігачі за правами людини у Сирії повідомляють, що у результаті цих ударів загинули 8 бійців, які є «не сирійцями».

За повідомлення Пентагону, ударів завдали 18 травня після того, як російські сили не змогли втримати цей конвой від входження у район, де союзники міжнародної коаліції під проводом США готуються до операції проти бойовиків угруповання «Ісламська держава».

Міністр оборони США Джим Маттіс заявляє, що йдеться виключно про захист. «Ми не розширюємо нашу роль у громадянській війські у Сирії. Але ми будемо захищати наші сили», – сказав він.

Чиновники США заявляють також, що ці авіаудари є сигналом президенту Сирії Башару аль-Асаду, щоб він тримав свої сили за межами району біля кордонів Сирії з Іраком та Йорданією, який згідно з американсько-російськими домовленостями є «безпечною зоною».

Через цей регіон йде траса з Багдада до Дамаска, якою Іран постачає зброю сирійським силам.

Ці авіаудари є першими проти союзних сирійській владі сил після того, як військові США завдали ударів по сирійській військовій базі.

У квітні США завдали ударів по сирійській військовій базі у відповідь на хімічні атаки у Сирії, відповідальність за які Вашингтон покладає на Дамаск.

leave a comment: