Прокуратура Криму: підписали повідомлення про підозру Сталіну і Берії у справі про геноцид кримських татар

Прокуратура Криму, яка працює при Генпрокуратурі, заявляє про підписання підозри керівнику СРСР (у 1944 році) Йосипу Сталіну і голові НКВС Лаврентію Берії (у 1938-1945 роках) у вчиненні геноциду кримськотатарського народу у 1944 році.

«На сьогоднішній день прокуратура АР Крим зібрала достатньо доказів для повідомлення про підозру і на даний час підготовлено проекти повідомлень про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статтею 442 (Геноцид) Кримінального кодексу України Сталіну Йосипу Віссаріоновичу та Берії Лаврентію Павловичу», – сказав прокурор Криму Гюндуз Мамедов, якого цитує прес-служба ГПУ. 

«Це тільки початок, нами в рамках даного досудового розслідування будуть встановлені інші учасники, попередньо нами встановлені безпосередні виконавці даного злочинного наказу», – додав він.

У Генпрокуратурі зазначають, що повідомлення про підозру у злочині депортації вже підписали.

Крім того, у прокуратурі повідомляють про отримання висновку експерта Інституту демографії та соцдосліджень Національної Академії Наук України. У ньому зазначається, що насильницьке переселення у 1944 році понад 225 тисяч представників кримськотатарського народу та інших національних груп призвело до часткового фізичного їх знищення, додають у відомстві. 

У грудні 2015 року прокуратура Криму почала досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом насильницької депортації кримськотатарського народу і представників інших національних груп з території колишньої Кримської АРСР в 1944 році. Цей факт розслідують за частиною 1 статті 442 Кримінального кодексу України (геноцид).

За даними прокуратури, на сьогодні встановлено понад 250 сімей – потенційних потерпілих, це понад тисяча людей. Силовики як свідків та потерпілих допитали 63 людини.

18 травня – День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму. У цей день в 1944 році в Середню Азію з півострова був відправлений перший ешелон кримських татар. Всього було депортовано понад 180 тисяч людей.

18 травня в Україні заплановані меморіальні заходи, приурочені до Дня депортації кримських татар. Щорічно в цей день згадують трагічні події 1944 року. В Україні депортацію кримськотатарського народу визнали геноцидом.

 

leave a comment: