Українським кондитерам доведеться переглянути рецептуру шоколадних виробів

shokoladni_cukerki

Українським кондитерам доведеться переглянути рецептуру шоколадних виробів.

Міністерство аграрної політики розробило проект постанови, в якому прописані нові вимоги до продуктів з какао і шоколаду.

У пояснювальній записці до документа йдеться, що він буде впроваджений в рамках імплементації європейського законодавства в наші харчові стандарти, що обумовлено в угоді про асоціацію між Україною та ЄС.

“Проект містить вимоги щодо термінології, маркування шоколадної продукції, які повинні забезпечувати безперебійне функціонування ринку і запобігати введення споживачів в оману”, – наголошується в пояснювальній записці.

Журналісти вирішили з’ясувати яким буде новий шоколад і скільки він буде коштувати.

Перше, на чому наголошують експерти, проаналізувавши міністерський документ, це чітка класифікація шоколадних виробів з конкретними вимогами до кожного з них, з чим зараз в наших стандартах проблеми.

Скажімо, в Україні давно виробляють пористий шоколад, але єдиного стандарту на нього так і не розробили, пояснювала Ніна Кільдій.

Почитавши нові “Вимоги”, український обиватель може дізнатися про існування таких шоколадних виробів, які поки навіть не продаються в нашій роздробі. Наприклад, в документі описується кувертюр (couverture) – продукт, в якому повинно бути не менше 35% какао-продуктів і 31% какао-масла. Або візьмемо якусь Джандо (Gianduja) – шоколад з горіхами, який повинен містити не менше 32% какао-продуктів і тонко нарізаний фундук, причому, щоб останнього було не менше 20 г і не більше 40 г на стандартну стограмову плитку.

Що стосується звичайного шоколаду, то тут кондитерів чекає приємний сюрприз, а гурманів – розчарування. “У шоколад буде дозволено додавати до 5% рослинних жирів, чого зараз наші стандарти не допускають”, – уточнила нам Ніна Кільдій. Але, тут же додає вона, “на смак додатковий інгредієнт навряд чи відчується.

“5% – це на рівні похибки. Таку частку рослинного жиру виявить навіть далеко не кожна лабораторія, необхідне спеціальне обладнання”, – пояснює експерт.

Втім, споживачі навряд чи зрадіють нововведенню, особливо ознайомившись з поданням в документі списком дозволених до використання рослинних жирів. У ньому значиться, зокрема, вже знайоме українцям по різних “страшилках” в ЗМІ пальмову олію. Є й альтернатива – мангове масло, олія ши та інші екзотичні для наших широт продукти, але вітчизняні кондитери навряд чи будуть їх використовувати, так як це дорого, вважають експерти.

Шоколад за європейським зразком стане також менш жирним. Зараз какао-масла в його складі має бути 31-33%, а за новими стандартами тільки 18%. Це повинно зробити смак плитки більш легким, кажуть технологи.

Але найсуттєвіші зміни прописані для категорії шоколадних цукерок. Згідно із задумом чиновників, ними зможуть називатися лише вироби, в складі яких міститься не менше 25% шоколаду. А з цим можуть бути проблеми.

“Справа в тому, що багато наших кондитери використовують в цукерок не шоколад, а так звану шоколадну глазур. У неї входить какао-порошок і рослинний жир, а самого шоколаду немає ні грама. Так набагато дешевше”, – розповіла Ніна Кільдій.

За її словами, навіть чорнослив в шоколаді, який перевіряла їх компанія, на ділі у багатьох виробників виявився политою банальною глазур’ю.

Самі кондитери не бачать в нових стандартах особливих проблем. Попередньо вони були узгоджені з профільною асоціацією “Укркондпром” і всіма її учасниками. Багатьом взагалі не доведеться нічого міняти.

“Так як ми вже експортуємо продукцію в ЄС, то давно змінили рецептури у відповідність до регламентів Євросоюзу. Тепер буде змінене маркування, вона буде ідентичною тій, яка використовується для призначеної для Європи продукції”, – повідомили нам.

При цьому кондитери відзначили, що міняти рецептуру, щоб вписатися в нові стандарти, навряд чи будуть. Формально, ніхто не забороняє продавати ті ж цукерки у шоколадній глазурі, просто про те, що вони зовсім не шоколадні потрібно буде попереджати на упаковці.

Але експерти припускають, що попит на таку продукцію після того як споживачеві відкриють очі на її склад, може знизитися, як це сталося, наприклад, у випадку з сирними продуктами. Кондитери ризикують втратити саму платоспроможну частину аудиторії, яка зможе дозволити собі купувати справжні шоколадні цукерки за 170-200 грн./кг. Втім, у кондитерів буде час на експерименти з рецептурою, адже, навіть якщо проект приймуть найближчим часом, в силу він вступить тільки з початку 2018 року.

Правда України

leave a comment: