Розслідувачі Ходорковського заперечують, що журналістів у ЦАР вбили через грабіж

Група з розслідування вбивства журналістів у Центральноафриканській республіці, створена російським бізнесменом Михайлом Ходорковським, вважає версію про грабіж «такою, що не витримує критики», повідомляє проект МБХ.

Джерела групи вказують, що 30 липня 2018 року злочинці чекали на дорозі між населеними пунктами Сібю і Декоа саме автомобіль із журналістом Орханом Джемалем, режисером Олександром Расторгуєвим та оператором Кирилом Радченко. 

Розслідувачі з посиланням на свої джерела на блокпосту, через який проїжджав автомобіль із журналістами, заявляють, що незадовго до нього (точно після 18:00 і закриття шлагбаумів) повз цей же блокпост проїхала як мінімум ще одна машина «з трьома озброєними білими людьми, схожими на найманців, і двома центральноафріканцями».

«Інформатори поки не змогли встановити, чи їхала ця машина в межах видимості від машини з журналістами. Але відомо, що через годину вона проїхала блокпост у зворотному напрямку», – повідомляють члени групи.

За словами розслідувачів, жителі розташованого неподалік села Кпаку відвідали пізніше місце трагедії й повідомили інформаторам, що на місці події були сліди невеликого табору – група з близько 10 людей очікувала там автомобіль із журналістами впродовж кількох годин.

«Таким чином, організатори злочину знали, що цей автомобіль змінить спочатку запланований маршрут і поїде не на схід, до Бамбарі, а на північ, до Декоа», – доходить висновку група.

Розслідувачі додають, що вбивці не забрали з авто деякі речі, «які є в цінними для грабіжника», зокрема три каністри з бензином. Водночас вони забрали відеоапаратуру.

30 липня журналістів вбили невідомі у Центральноафриканській Республіці. Знімальна група приїхала в ЦАР для створення документального фільму про російських найманців.

В організації, яка є журналістським проектом Михайла Ходорковського, заявили, що вважають сумнівною версію влади ЦАР про причетність до вбивства членів ісламістського альянсу «Селека».

Міжнародний Комітет захисту журналістів (CJP) вимагає від влади Центральноафриканської Республіки, Росії й ООН негайно провести ретельне і прозоре розслідування вбивства журналістів.

Речник Організацій Об’єднаних Націй заявив, що миротворча місія ООН у Центральноафриканській Республіці допомагає національним органам розслідувати вбивство.

leave a comment: