Ватикан: папа Франциск на боці жертв насильства священиків у США

Папа римський Франциск – на боці тих, хто постраждав від сексуального насильства з боку священиків Римо-католицької церкви в американському штаті Пенсильванія, заявляє Ватикан.

«Жертви мають знати, що папа на їхньому боці. Церква слухатиме тих, хто постраждав, щоб викоренити цей трагічний жах, який руйнує життя невинних», – йдеться у заяві Ватикану, оприлюдненій 16 серпня.

У заяві Ватикан висловлює «жаль і сором» через скандал.

Напередодні генеральний прокурор американського штату Пенсильванія звинуватив римо-католицьких священиків штату в сексуальному насильстві над більш ніж тисячею дітей за останні 70 років. Влада заявляє, що церква змушувала жертв мовчати, використовуючи «віру як зброю», і приховувала злочини священиків.

Читайте також: Найбільший педофільський скандал в історії США: у тисячах випадків насильства звинувачують священиків

Генеральний прокурор Пенсильванії Джош Шапіро в оточенні жертв злочинів представив на прес-конференції 887-сторінковий звіт про розслідування, яке тривало два роки. В основному воно було засноване на документах із секретних архівів єпархій, у тому числі визнаннях, написаних священиками від руки. Прокурор назвав це розслідування сексуального насильства в церкві найбільшим в історії США.

«Це було сексуальне насильство – в тому числі зґвалтування, – вчинені дорослими чоловіками-священиками, над дітьми», – сказав Шапіро.

Прокуратура змогла встановити особи понад тисячі жертв, але вважає, що їх набагато більше. В заяві на сайті генерального прокурора штату мовиться, що «реальна кількість жертв обчислюється тисячами».

Всього в розслідуванні згадується 301 священик. Дехто з них уже помер. Лише двоє можуть потрапити під судове переслідування.

leave a comment: