НАТО закликає Росію припинити підтримку сепаратистів на Донбасі і звільнити українських політв’язнів

Північноатлантичний альянс закликав Росію припинити будь-яку підтримку незаконних озброєних угруповань на окупованих частинах Донецької та Луганської областей і вивести свої війська та озброєних найманців з української території. Про це йдеться у декларації саміту НАТО, оприлюдненій 11 липня, наприкінці першого дня саміту у Брюсселі.

«Ми закликаємо Росію припинити будь-яку політичну, фінансову та військову підтримку незаконних озброєних угруповань і припинити військове втручання в Донецькій та Луганській областях і вивести свої війська, озброєння та найманців з території України, а також повернутись до Спільного центру з контролю та координації (режиму припинення вогню на Донбасі – ред.)», – говорить декларація саміту, ухвалена лідерами 29 країн-членів альянсу. 

Альянс також закликав Москву звільнити українських громадян, яких Росія незаконно утримує за ґратами. «Ми дуже стурбовані використанням тортур та переведенням українських громадян до в’язниць у Росії», – говорить декларація саміту НАТО.

Раніше Радіо Свобода повідомило, що Північноатлантичний альянс у підсумковій декларації підтвердив: рішення Бухарестського саміту щодо того, що одного дня Україна стане членом НАТО, залишаються чинними.

На цю ж тему: Саміт у Брюсселі: майбутнє членство України в НАТО залишається в силі

Президент України Петро Порошенко, який 11–12 липня бере участь у заходах саміту НАТО, привітав ухвалення декларації.

leave a comment: