ОБСЄ: 7 лютого було «фактично найгіршим днем» на Донбасі з березня 2017 року

7 лютого стало «фактично найгіршим днем» за кількістю випадків застосування на Донбасі озброєння, яке повинно бути відведене відповідно до Мінських домовленостей, заявив заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александр Гуґ.

«У понеділок (5 лютого – ред.) ми не зафіксували жодного порушення режиму припинення вогню у всій області. Однак до середи наші спостерігачі, особливо ті, що працюють у західній частині області, стали свідками різкого сплеску насильства. У середу, 7 лютого, вони зафіксували в Луганській області понад 3 тисячі порушень режиму припинення вогню із застосуванням озброєння, яке повинно бути відведене відповідно до Мінських домовленостей», – сказав Гуґ.

За його словами, упродовж минулого тижня ОБСЄ зафіксувала щонайменше тисячу випадків застосування такого озброєння, включно з принаймні 360 випадками використання реактивних систем залпового вогню.

Збройний конфлікт на Донбасі почався навесні 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці». За даними ООН, унаслідок конфлікту загинули понад 10 300 людей.

leave a comment: