Блокування українсько-натовських нарад бути не повинно – посол США при НАТО

Засіданням Комісії Україна-НАТО перешкоджати не слід, бо вони є елементом дій Альянсу для збереження української територіальної цілісності та допомоги Україні, заявила посол США при НАТО Кей Бейлі, коментуючи блокування з боку Угорщини чергового засідання Комісії, яке мало б відбутися протягом зустрічей міністрів оборони НАТО 14-15 лютого. 

«Ми сподіваємося, що Угорщина й Україна дотримуватимуться правил, передбачених міжнародним правом, та дійдуть якогось спільного рішення, яке буде в їхніх інтересах. Неспроможності проведення нарад між НАТО й Україною не повинно бути, адже вони є важливою частиною натовських зусиль для збереження кордонів України, сподіваємося допомогти їй отримати стабільну владу та зменшення впливу російського вторгнення», – заявила в штаб-квартирі НАТО американський посол.    

Кей Бейлі додала, що США повністю підтримують зустрічі України та НАТО як на рівні голів держав та урядів, так і на рівні міністрів. 

12 лютого голова МЗС Угорщини Петер Сійярто, коментуючи заплановане на 14-15 лютого засідання НАТО на рівні міністрів оборони, заявив, що його країна і далі ветує участь України у цьому заході і що через це генеральний секретар цієї організації вже повідомив учасникам про неможливість проведення такої зустрічі.

Відносини між Україною та Угорщиною загострилися у зв’язку з новим українським законом про освіту, який набрав чинності 28 вересня минулого року. Норма закону щодо мови освіти, державної, викликала критику в деяких колах в Україні та за кордоном. Зокрема, офіційний Будапешт побачив у цьому порушення прав угорської меншини. Угорщина водночас заявляє, що готова до консультацій, але не може погодитися з ситуацією, коли «закон значно скоротив права нацменшин» і вдаватиметься до подальших дипломатичних кроків, поки закарпатські угорці не вкажуть на те, що ситуація владналася.

Київ ці звинувачення відкидає.

leave a comment: