Меркель обговорила з Путіним питання повернення російських офіцерів у СЦКК на Донбасі

Канцлер Німеччини Ангела Меркель обговорила телефоном з президентом Росії Володимиром Путіним ввечері 21 грудня питання повернення російських офіцерів у Спільний центр з контролю й координації режиму припинення вогню на Донбасі (СЦКК).

Про це йдеться в повідомленнях прес-служб уряду ФРН та Кремля.

«Сторони обговорили роль українських і російських офіцерів в СККК для реалізації Мінських угод і підтримку місії СММ ОБСЄ зі спостереження. Канцлер підкреслила, що функціонування цього центру має бути гарантоване. Співрозмовники погодилися з тим, що рішення щодо деяких відкритих питань повинні бути знайдені задля того, щоб російські офіцери могли повернутися в СЦКК», – повідомив прес-секретар уряду Німеччини Штеффан Зайбер.

За його словами, Меркель і Путін привітали чергове перемир’я у зв’язку з різдвяними святами. 

«Канцлер і президент Росії наголосили на важливості узгодження обміну ув’язненими, які повинні бути звільнені якомога швидше, як важливий крок у реалізації Мінських угод», – заявили у прес-службі Меркель.

У прес-службі Кремля за підсумками розмови президента Росії з канцлером Німеччини заявили, що Ангела Меркель цікавилася причинами виведення російських офіцерів зі складу СЦКК на Донбасі.

«Володимир Путін, зокрема, зазначив, що українська влада тривалий час шляхом різних обмежень і провокацій цілеспрямовано ускладнювала умови перебування наших (російських – ред.) військових і виконання ними своїх обов’язків. На наші неодноразові пропозиції щодо врегулювання неприйнятної ситуації, яка склалася, реакції не було», – йдеться в повідомленні прес-служби Кремля.

Згідно з повідомленням російської сторони, сторони домовилися, що помічники Меркель і Путіна додатково опрацюють умови, які зробили б можливим повернення російських офіцерів до складу СЦКК.

18 грудня у МЗС Росії заявили, що Москва припиняє роботу свого представництва у СЦКК, і російські офіцери залишать Україну 19 грудня через «напружену морально-психологічну ситуацію» і «зневажливе ставлення українських військовослужбовців». Спеціальний представник Державного департаменту США у справах України Курт Волкер заявив, що Росія зробила це якраз перед загостренням ситуації на сході України.

19 грудня у Генштабі Збройних сил України повідомили Радіо Свобода, що українські військові, які входять до складу Спільного центру контролю й координації режиму припинення вогню на Донбасі, також залишили непідконтрольні урядові території. Водночас, за повідомленням, українська сторона продовжуватиме здійснювати моніторинг і координацію режиму припинення вогню у взаємодії зі спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ на Донбасі.

 

leave a comment: