Хаменеї: політика Трампа щодо Ірану буде провальною

Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї заявив, що політика президента США Дональда Трампа щодо Ірану буде провальною так само, як і зусилля його попередника, прихильника жорсткої лінії у відносинах із Тегераном Рональда Рейгана.

«Рейган був сильнішим і розумнішим, ніж Трамп, кращим діячем у створенні загроз, він також збив наш літак», – зазначив Хаменеї в серії повідомлень у мережі Twitter і телевізійній промові 27 грудня.

У 1988 році американський військовий корабель збив іранський пасажирський літак над Перською затокою, тоді загинули 290 людей на борту, Вашингтон згодом визнав, що це було помилкою. Тегеран вважає, що це була свідома атака на Іран, який тоді був у стані війни з сусіднім Іраком.

Трамп називає Іран «диктатурою», американська адміністрація запровадила жорсткі нові санкції через випробування в Ірані балістичних ракет, що, на думку Сполучених Штатів, порушує дух ядерної угоди 2015 року.

Адміністрація США також звинувачує Іран в озброєнні шиїтських повстанців руху «Аль-Хуті» в Ємені, які воюють з визнаним світовою спільнотою урядом. Тегерану заперечує такі свої дії.

leave a comment: