Російські академіки виступили проти виправдання репресій головою ФСБ

Група академіків і членів-кореспондентів Російської академії наук (РАН) опублікувала відкритий лист із коментарем до інтерв’ю директора ФСБ Росії Олександра Бортнікова. Вчені звинуватили голову спецслужби у виправданні репресій.

«Мабуть, вперше після XX з’їзду КПРС (1956 рік) одна з вищих посадових осіб нашої держави виправдовує масові репресії 1930-40-х років, що супроводжувалися несправедливими вироками, тортурами і стратами сотень тисяч ні в чому не винуватих наших співгромадян», – йдеться у відкритому листі вчених.

Автори листа нагадують, що в ті роки були розстріляні і загинули в таборах тисячі вчених і інженерів, багатьом репресованим дивом вдалося вижити.

«На жаль, мало хто, крім фахівців, уявляє, яка величезна кількість чудових учених… була знищена в розквіті своєї діяльності», – нагадують академіки.

Автори листа додають, що репресії торкнулися армії, де втрати командирів були більшими, ніж у роки Другої світової війни, і всього суспільства.

Вчені заявили, що «рішуче протестують проти ревізії уявлень про нелюдську і антинародну сутність репресій».

Напередодні столітнього ювілею Всеросійської надзвичайної комісії (ВЧК) директор ФСБ Олександр Бортніков дав велике інтерв’ю «Российской газете» – офіційного органу друку уряду Росії.

У розмові Бортников виклав відомчий погляд на історичні події останніх ста років. Багато його заяв суперечили як історичним фактам, так і один одному.

 

leave a comment: