Запущений Росією супутник для Анголи перестав виходити на зв’язок

Супутник «Ангосат-1» для Анголи, запущений у ніч на 27 грудня Росією з Байконура, перестав відповідати після виходу на орбіту, повідомляють російські ЗМІ.

Супутник мав стати першим космічним апаратом, що належить Анголі.

За даними ЗМІ, російські фахівці намагають відновити зв’язок із супутником.

У «Роскосмосі» інформацію офіційно не підтвердили.

Супутник запустили напередодні вночі з Байконура у Казахстані. Старт ракети-носія неодноразово відкладався.

Проект із розробки супутника розроблявся з 2012 року. Спочатку планувався запуск з платформи «Морський старт», але після банкрутства однойменної компанії і продажу плавучого космодрому запуск перенесли на Байконур.

Ангола вклала в створення супутника мільйонів доларів. Сам апарат створений російською корпорацією РКК «Енергія», на орбіту його вивела українська ракета-носій «Зеніт-2СБ».

Ракета «Зеніт-2СБ» поставлена українським виробником «Південмаш», її використання росіянами є нечастим прикладом реалізації спільного проекту між двома країнами після 2014 року, коли виробничі зв’язки значно скоротилися внаслідок анексії Криму та підтримки Москвою бойовиків на Донбасі.

Після 2014 року Росія намагалася використовувати ракету власного виробництва «Ангара», але кілька пусків із її використанням виявилися невдалими.

Супутник AngoSat мав забезпечити мовлення на території Анголи та інших країн Африки. Очікувалося, що впродовж 15 років він служитиме для поліпшення сигналів супутникового зв’язку, доступу до інтернету, радіо та телебачення.

leave a comment: