Кенія: суд скасував результати президентських виборів і постановив нове голосування

Верховний суд Кенії вперше в історії країни скасував результати президентських виборів. Суд мотивував таке рішення порушеннями під час проведення виборів і постановив провести нове голосування упродовж 60 днів. Водночас суд не виявив вини чинного президента в порушеннях роботи системи електронної передачі даних про результати виборів.

На президентських виборах у Кенії у серпні переміг чинний президент Угуру Кеньятта. Відрив, згідно з офіційними результатами, між Кеньяттою і його опонентом від опозиції Раїлою Одінґою становить 10%.

Одінґа заявив, що комп’ютерна система Незалежної виборчої комісії Кенії була зламана, а результати – змінені.

Раїла Одінґа, колишній кенійський прем’єр, звинуватив «Ювілейну партію» Угуру Кеньятти в організації хакерської атаки на виборчу систему.

Соратники чинного президента відкидають звинувачення.

Після заяв Одінґи на вулицях столиці Найробі спалахнули протести.

55-річний Угуру Кеньятта, син першого президента Кенії після отримання незалежності від Великої Британії, наголошує на своїх успіхах щодо економічного зростання, а також запровадження інфраструктурних проектів, більшість з яких втілюються за підтримки Китаю.

72-ріяний Раїла Одінґа, син лідера руху за незалежність країни, позиціонує себе як борець з бідністю і корупцією.

Багато кенійців голосують за етнічною ознакою. Кеньятта є представником кікую – найбільшої етнічної групи у країні. Одінґа представляє народ луо, представники якого ще ніколи не займали найвищу посаду у Кенії.

leave a comment: