Уряд скасовує регулювання цін з боку держави на деякі продовольчі товари

Уряд скасовує державне регулювання цін деякі товари і послуги із 1 липня. Відповідну постанову опубліковано на сайті Кабінету міністрів. Зокрема, дія постанови поширюється на граничні торговельні надбавки до оптової ціни виробника на борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичину, свинину і м’ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове, соняшникову олію, курячі яйця.

«Головна мета цих змін – зниження адміністративного тиску на бізнес, усунення надмірного втручання держави в економічні процеси, розвиток конкуренції та дебюрократизація (дерегуляція) у сфері ціноутворення. Рішення Уряду спростить процедуру зміни цін залежно від цінових коливань ринку, що дозволить виробникам швидше реагувати на зміни кон’юктури», – йдеться у пояснювальній записці до постанови.

15 категорій товарів підпадали під державне регулювання цін з 1996 року. Це – борошно, хліб і хлібобулочні вироби, макаронні вироби, крупи, рис, деякі види м’яса, варена ковбаса, молоко, вершкове масло і соняшникова, сир, курячі яйця, цукор та овочі.

З 1 жовтня по 31 грудня 2016 року в Україні у вигляді експерименту, так званого «пілотного проекту», ціни на товари були «відпущені», тобто державне регулювання цін було скасоване. У лютому на сайті Міністерства економічного розвитку зареєстрували проект постанови про повну відмову від контролю над цінами.

 

 

leave a comment: