СБУ радить не користуватися «Яндекс» і «Mail.ru» для керування доменними іменами – Інтернет-асоціація України

Служба безпеки просить не використовувати російські поштові сервіси «Яндекс» і «Mail.ru» для реєстрації та керування доменними іменами, заявляє Інтернет-асоціація України із посиланням на лист від СБУ від 13 червня.

«Виявлено порушення вимог чинного законодавства з боку власників доменних імен в зоні “*ua”, “*укр” в т. ч. “gov.ua”. Зокрема, для управління доменними іменами використовуються поштові сервіси російських компаній “Яндекс” та “Mail.ru”, щодо яких введено спеціальні обмеження згідно з указом президента від 15.05.2017 №133 “Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», – йдеться у документі.

На своєму сайті СБУ ситуацію не коментує.

15 травня президент України Петро Порошенко указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України, що передбачає застосування нових санкцій проти російських фізичних і юридичних осіб. У списку 468 юридичних осіб – зокрема сайти групи Mail.Ru, сервіси «Яндекс», соцмережі «ВКонтакте», «Однокласники». Згідно з указом, інтернет-провайдери зобов’язані заблокувати доступ до цих інтернет-ресурсів. Тоді також у Раді національної безпеки і оборони України заявили, що через російські соцмережі ведеться інформаційна агресія проти України.

Вищий адміністративний суд розглянув позов щодо скасування указу Порошенка і 14 червня ухвалив рішення, яким відмовився визнавати даний документ неправомірним.

 

leave a comment: