Президент США знову звинуватив Катар у підтримці тероризму

Президент США Дональд Трамп знову звинуватив Катар у підтримці і фінансуванні тероризму і закликав цю державу Перської затоки припинити це.

Катар, «на жаль, історично є фінансистом тероризму на дуже високому рівні» і «має зупинити це фінансування, і свою екстремістську ідеологію щодо цього фінансування», сказав керівник США на прес-конференції у Вашингтоні з президентом Румунії Клаусом Йоханнісом, який прибув із візитом.

За кілька годин до того державний секретар США Рекс Тіллерсон виступив у значно м’якшому тоні, закликавши Катар «реагувати на занепокоєння сусідів».

Тіллерсон також закликав Саудівську Аравію, Єгипет та інші арабські держави послабити їхню блокаду Катару. За його словами, це зашкодило здійсненню міжнародної військово-повітряної кампанії під проводом США проти екстремістського угруповання «Ісламська держава».

«Ми очікуємо, що ці країни негайно вживуть заходів для деескалації ситуації і зроблять щирі кроки до вирішення суперечностей між ними», – сказав держсекретар.

Бахрейн, Саудівська Аравія, Єгипет, Об’єднані Арабські Емірати й низка інших арабських держав перервали дипломатичні відносини з Катаром, знизили їхній рівень тощо й пішли на інші обмеження, на кшталт припинення транспортного сполучення, починаючи з 5 червня. Вони звинуватили Доху в підтримці ісламістських бойовиків і тісних зв’язках із шиїтським Іраном, що є суперником більшості арабських держав, де більшість населення чи принаймні владу складають суніти. Катар відкидає ці звинувачення як безпідставні.

У той час як дипломатія США намагається залагодити кризу, Трамп уже наступного дня після початку блокади звинуватив у твітері Катар у фінансуванні екстремізму і терористичних груп.

Військово-повітряну базу «Аль-Удейд» у Катарі використовують США для своїх операцій у Сирії, Іраці й Афганістані. На ній, крім літаків та іншої техніки, розміщені близько 10 тисяч американських військовослужбовців.

leave a comment: