Лондон і Брюссель домовилися про дати, організацію і пріоритети переговорів про вихід Британії з ЄС

Представники Лондона і Брюсселя провели першу зустріч на переговорах про умови виходу Великої Британії з Європейського союзу.

Як сказав після переговорів у Брюсселі голова делегації ЄС Мішель Барньє, ця перша зустріч була корисною для вдалого початку переговорів, бо «час для них уже пішов».

За його словами, на нинішній зустрічі сторони домовилися про дати, організацію і пріоритети подальших переговорів, які мають початися з найнагальніших питань. «Треба зняти непевність, спричинену «брекзитом» (рішенням Британії вийти з ЄС – ред.). Ми маємо бути певними, що вихід Великої Британії буде впорядкованим. А потім, у другій фахі, ми будемо домовлятися про майбутнє партнерство», – сказав Барньє.

Він додав, що сторони домовилися щомісяця відводити на переговори один тиждень, щоб поміж зустрічами залишався достатній час для розробки пропозицій і обміну ними.

Із британського боку міністр у справах виходу Дейвід Дейвіс сказав, що заохочений конструктивним підходом обох сторін. «Ми заклали тверді підвалини для майбутніх обговорень, з амбітним, але врешті реальним графіком», – сказав він.

За словами Дейвіса, з самого початку «було ясно, що ми обидва хочемо досягти якнайкращого результату і найміцнішого можливого партнерства, що буде на користь і Великій Британії, і Європейському союзові».

Велика Британія має вийти з Євросоюзу до кінця березня 2019 року після референдуму 2016-го, незначна більшість учасників якого проголосувала за цей вихід. 29 березня прем’єр-міністр Британії Тереза Мей почала процес виходу з ЄС відповідно до статті 50 Лісабонського договору про функціонування Європейського союзу, яка передбачає процедури такого виходу. Цей процес має тривати не більш ніж два роки.

leave a comment: