Катар заявив про відсутність «заходів» щодо громадян із країн-сусідів, які розірвали зв’язки з Дохою

Влада Катару заявила про відсутність будь-яких «заходів» стосовно жителів з країн Перської затоки, у яких з Дохою дипломатичні суперечки. 12 червня у заяві влада сповістила, що громадяни-країн сусідів можуть надалі залишатися на території Катару.

«Доха не здійснюватиме жодних заходів проти жителів Катару із громадянством країн, що розірвали дипломатичні відносини в зв’язку з ворожими і тенденційними кампаніями проти країни», – повідомили державні ЗМІ Катару.

Саудівська Аравія, Об’єднані Арабські Емірати, Бахрейн та деякі інші країни розірвали всі дипломатичні зв’язки з Катаром і заблокували морське, наземне і повітряне сполучення з країною, звинувативши її в підтримці екстремістських угруповань. Більшість урядів цих країн наказали катарцям покинути їхні країни.

Катар заперечує звинувачення у підтримці тероризму, і заявляє, що готовий до переговорів задля зняття напруженості в регіоні.

Президент США Дональд Трамп підтримує жорсткі заходи проти Катару, хоча державний секретар Рекс Тіллерсон заявив, що США прагнуть пом’якшити напруженість. США мають велику військову базу в Катарі.

Іранський національний перевізник 11 червня повідомив, що відправив до Катару, який потерпає від економічної блокади, п’ять великих вантажів із продовольством.

Іран також відкрив свій повітряний простір для рейсів з Катару після закриття повітряного простору країнами-сусідами.

leave a comment: