У Криму почали розглядати «справу Умерова»: адміністрація суду обмежила кількість місць у залі

В анексованому Росією Криму в Сімферопольському районному суді розпочалося засідання у справі заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова.

Як повідомляє кореспондент проекту Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії, адміністрація суду заблокувала половину лавок у залі, щоб обмежити кількість слухачів. У зв’язку з цим адвокат Едем Семедляєв клопотав про дозвіл збільшити кількість місць у залі. Суддя клопотання задовольнив і оголосив перерву.

Раніше повідомлялося, що на цьому судовому засіданні допитають двох свідків звинувачення.

«Це люди – так звані громадські активісти, які брали участь в оперативно-розшукових заходах. Тобто їх узяли з вулиці, попросили пройтися разом із оперативниками в ФСБ, там показали відеозапис із виступом Умерова й вони повинні були зафіксувати те, що вони бачили, що цей запис існує, про те, що він завантажений з інтернету на DVD диску й підшитий до справи. Тут немає нічого такого, що прямо викриває Умерова», – сказав Подрабінек.

7 червня підконтрольний Кремлю Сімферопольський районний суд в анексованому Криму почав розглядати по суті справу Ільмі Умерова. Повідомлялося, що засідання планують проводити щосереди.

2016 року слідчі ФСБ порушили проти Ільмі Умерова кримінальну справу за статтею про екстремізм. Затримання, обшук і порушення кримінальної справи, утримання в психіатричній лікарні для проведення примусової судово-психіатричної експертизи відомого учасника національно-визвольного руху кримських татар, заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова викликало сильний громадський і міжнародний резонанс.

Сам Ільмі Умеров вважає суд у його справі замовним, а його результат – вирішеним, і стверджує, що слідство здійснило підміну понять, надавши лінгвістичну експертизу, зроблену з дослівного перекладу його слів і названу стенограмою.

leave a comment: