Саудівська Аравія заявила про затримання трьох іранців із «Корпусу вартових» біля родовища нафти

Саудівська Аравія заявила, що затримала трьох членів елітного іранського збройного формування «Корпус вартових Ісламської революції», які були в катері, що наблизився до саудівського морського нафтового родовища Марджан.

Як повідомило Міністерство інформації і культури Саудівської Аравії, затримання відбулося ще у п’ятницю, 16 червня. За цим повідомленням, у катері була вибухівка, а іранці, що були в ньому, збиралися «влаштувати терористичний акт у саудівських територіальних водах». Нині всіх трьох допитують, мовиться в повідомленні.

Раніше саудівські засоби інформації повідомляли, що військово-морські сили королівства відкривали попереджувальний вогонь, коли три катери ввійшли в саудівські територіальні води і з великою швидкістю рушили до нафтовидобувних платформ.

В Ірані натомість раніше звинуватили Саудівську Аравію в тому, що її сили обстріляли іранське рибальське судно і вбили рибалку на ньому. Як повідомляло в суботу, 17 червня, іранське агентство «Таснім», це судно було одним із двох, які ловили рибу в Перській затоці і які хвилями знесло з курсу.

Напруженість у відносинах між сунітською Саудівською Аравією і шиїтським Іраном, що є затятими регіональними суперниками, останнім часом дедалі зростає, вони розірвали дипломатичні відносини 2016 року. Країни часто підтримують протилежні сторони в регіональних конфліктах, в тому числі в Ємені та Сирії.

5 червня Саудівська Аравія і ще низка арабських країн розірвали відносини з Катаром, звинувативши цей емірат, серед іншого, в підтримці Ірану. Наступними днями у столиці Ірану Тегерані стався подвійний напад, унаслідок якого загинули не менш ніж 17 людей; відповідальність за нього взяло на себе екстремістське сунітське угруповання «Ісламська держава». Іран повторив звинувачення, що саудівці підтримують сунітських екстремістів, зокрема й «Ісламську державу». Саудівська Аравія відкинула свою причетність до тих нападів.

leave a comment: