Росія відправила «гумконвой» на Донбас із порушеннями – Держприкордонслужба

Переміщення Росією 66-го «гуманітарного конвою» на окуповані частини Донеччини та Луганщини відбувалося з порушенням норм міжнародного та українського законодавства, заявили 15 червня у Державній прикордонній службі України.

«Оскільки переміщення «гумконвою» вкотре відбувалося з грубим порушенням норм міжнародного та вітчизняного законодавства і погоджених з Міжнародним комітетом Червоного Хреста модальностей, українська міжвідомча група здійснювала лише візуальне спостереження без виконання контрольних функцій», – йдеться в повідомленні відомства.

За даними прикордонників, за понад годину через російські пункти пропуску «Донецьк» та «Матвєєв Курган» на в’їзд в Україну проїхали 55 автомобілів.

Через те, що вантаж везли в закритому упакуванні, зведеній групі не вдалось отримати точну інформацію про його вміст, характер та номенклатуру, додали прикордонники.

«Особливістю даного «гумконвою» є невідповідність кількості вантажівок, заявлених в попередній ноті Росії, та кількості вантажу, а самі транспортні засоби були заповнені лише на 60%», – йдеться в повідомленні.

В четвер російське МНС повідомило, що відрядило на Донбас «гумконвой», у якому буцімто є «дитячі продуктові набори та ліки». Всього, як заявила російська сторона, – понад 500 тонн вантажів.

Останній «гумконвой» на окупований Донбас Кремль відправив 25 травня.

В МЗС України неодноразово вимагали від Росії припинити порушення суверенітету України під приводом доставки «гуманітарної допомоги». Україна наголошує, що Росія введенням таких «гуманітарних конвоїв» без згоди і дозволу української сторони грубо порушує українське і міжнародне законодавство.

leave a comment: