МАГАТЕ: Іран знизив активність робіт в ядерній енергетиці

Іран дотримується умов, передбачених договором, підписаним у 2015 році Тегераном і світовими державами. У новій доповіді МАГАТЕ, яку цитують західні новинні агенції, йдеться про те, що Іран значно знизив діяльність у галузі ядерних розробок й утримував запаси збагаченого урану нижче від обумовленого в угоді обсягу.

Згідно з висновком експертів МАГАТЕ, Іран не збагачував уран до рівня, який дозволить створити ядерну зброю, і відмовився від початкового плану будівництва ядерного реактора, який дозволив би виробляти на об’єкті збройовий плутоній.

Іран погодився на підписання угоди зі США і ще п’ятьма провідними світовими державами в 2015 році після довгого періоду напруженості щодо ядерної програми Тегерана.

У рамках «ядерної угоди» Іран погодився частково згорнути свою ядерну програму в обмін на пом’якшення економічних санкцій щодо Тегерана.

Президент США Дональд Трамп назвав угоду з Іраном «найгіршою з усіх коли-небудь укладених угод». Під час передвиборної кампанії він висловив готовність в майбутньому вивести США з цієї угоди, проте згодом відійшов від цих слів. Іран заявив, що не планує переглядати умови договору.

leave a comment: