Вибори у Британії: правляча партія Терези Мей втратила більшість у парламенті

Консервативна партія, яку очолює прем’єр-міністр Великої Британії Терези Мей, не змогла отримати абсолютну більшість в парламенті, враховуючи часткові результати позачергових парламентських виборів, які відбувалися 8 червня.

Згідно з останніми даними, після оголошення 643 із 650 місць, консерватори отримують 313 депутатських місць (лейбористи – 260).

Навіть якщо консерватори отримають перемогу на виборчих округах, які ще залишилися, то вони все одно не зможуть набрати 326 місць, необхідних для формування уряду більшості.

Лідер британської опозиційної Лейбористської партії Джеремі Корбін закликав Терезу Мей піти у відставку, враховуючи підсумки дострокових парламентських виборів, але прем’єрка сказала, що залишиться, бо країна потребує стабільності. 

8 червня після завершення голосування на парламентських виборах у Великій Британії, за даними опитування на виході з дільниць, консерватори мали б отримати 314 місць, опозиційна Лейбористська партія – 266 місць із загалом 650. Для створення стійкого уряду необхідно принаймні 326 депутатських голосів.

Вибори прем’єр Мей призначила у квітні, коли, за даними опитувань, рейтинги її самої і її правоцентристської Консервативної партії були дуже високі, і були сподівання, що ця партія, яка в дотеперішньому парламенті мала 330 місць – ледь більше від мінімуму для самостійного створення уряду – збільшить своє представництво, щоб керувати країною у процесі виходу з Європейського союзу, відомому як «Брекзит». Але низка терористичних нападів останніми місяцями створили тиск на уряд, а помилки в перебігу виборчої кампанії далі зменшили популярність Мей і консерваторів як надійної сили для керівництва Великою Британією. Якщо результати екзит-полу підтвердяться, це ускладнить роботу нового уряду і може уповільнити переговори Лондона з ЄС про «Брекзит».

leave a comment: