Аеропорт столиці Казахстану назвали на честь президента

Аеропорт столиці Казахстану Астани назвали на честь президента Нурсултана Назарбаєва, повідомляють державні ЗМІ країни 21 червня із посиланням на відповідну постанову уряду. Рішення вступає в силу після сьогоднішнього опублікування в офіційному виданні.

Ім’ям Назарбаєва, який при владі у Казахстані майже три десятиліття, вже названо університет, кілька шкіл, йому поставлені також пам’ятники. Ідея назвати столичне летовище його іменем виношувалася ще з 2009 року.

У 2010 році двопалатний парламент країни надав Назарбаєву статус «лідера нації», який гарантує йому імунітет від судового переслідування і політичні важелі, якщо він вирішить піти на пенсію.

Правозахисники часто звинувачують Назарбаєва у переслідуванні опозиції, незалежних журналістів, неурядових організацій та профспілок, що він, втім, заперечує.

Раніше ще одна країна Центральної Азії – Узбекистан – назвала свій аеропорт на честь покійного багаторічного лідера Іслама Карімова, який, значною мірою, уникав культу особи під час свого правління більш ніж чверть століття.

leave a comment: