Іран: суперники Роугані розкритикували його через ядерні домовленості

В Ірані під час передвиборчих теледебатів головні суперники чинного президента Хассана Роугані розкритикували його політику.

Суперники звинуватили Роугані у тому, що він не зміг покращити економічну ситуацію у країні після підписання у 2015 році угоди про обмеження ядерної програми Тегерана в обмін на скасування санкцій Заходу.

Клірик Ебрагім Раїсі заявив, що ядерні домовленості не покращили життя іранців. «Ця угода як чек, який уряд не може перевести у готівку», – заявив Раїсі. Він також звинуватив уряд Роугані у демонстрації слабкості під час ядерних переговорів.

Але попри крику, Ебрагім Раїсі заявив, що у разі обрання виконуватиме зобов’язання у рамках цієї угоди.

Мер Тегерана Бакер Калібаф також заявив, що іранці не отримали вигоди від ядерної угоди. Він звинуватив Хассана Роугані у тому, що той надто покладається на іноземні інвестиції, а не на власні ресурси.

Калібаф, який втретє балотується на посаду президента також каже, що збереже угоду у разі обрання.

Хассан Роугані, що прийшов до влади у 2013 році, відстоює свою політику, а консерваторів звинувачує у саботажі ядерної угоди і спробах підірвати ядерні домовленості.

«Якщо ядерна угода є прийнятною, то чому ви розвішували білборди у Тегерані? Чому ви ображали переговорників?», – зазначив Роугані.

Президент Ірану також розкритикував Корпус вартових Ісламської революції через проведення провокативних ракетних випробувань з антиізраїльськими гаслами.

Ці дебати, другі із трьох запланованих перед президентськими виборами 19 травня, були присвячені політичним і культурним питанням.

Треті, останні, дебати заплановані на 12 травня.

leave a comment: