У Чехії протестують проти президента Земана і міністра фінансів Бабіша

У Чехії 10 травня відбулися багатотисячні демонстрації проти політики президента Мілоша Земана та олігарха, міністра фінансів Андрея Бабіша.

Найбільша демонстрація пройшла у Празі на головній Вацлавській площі. Демонстранти вимагали відставки президента Земана і міністра Бабіша.

«Зараз є та нагода, коли ми можемо сказати «Ні». Ця справа не може нас залишати спокійними. Живемо у час, коли брехня офіційно стає правдою. Ми єдині, хто це може виправити», – заявив у своєму виступі член Сенату – вищої палати парламенту Чехії Лумір Кантор.

Демонстрантів підтримали низка вчених, політичних і громадських діячів. Учений, кандидат на посаду президента Їржі Драгош заявляє, що звільнити Андрея Бабіша з посади міністра фінансів Земан мав би невідкладно.

Парламент Чехії 10 травня закликав президента Мілоша Земана послідовно дотримуватися Конституції.

Демонстрації відбулись також в інших містах Чехії – у Брні, Плзні, Оломоуці, Чеських Будєйовіцях і Ліберці.

Урядова криза в Чехії почалася через звинуваченнями на адресу Бабіша – одного з найбагатших людей країни, бізнесмена, міністра фінансів і лідера руху ANO. Його звинувачують у фінансових махінаціях, а також у тиску на журналістів, підконтрольних ЗМІ.

Прем’єр-міністр Чехії, соціал-демократ Богуслав Соботка, минулого тижня подав президенту Мілошу Земану клопотання про відставку Бабіша, однак Земан досі його не задовольнив.

Андрей Бабіш назвав рішення Богуслава Соботки щодо його відставки «незрозумілим кроком» і відкинув усі звинувачення, назвавши їх сфабрикованими.

Рух Бабіша ANO ( «Так» або «Асоціація незадоволених громадян»), згідно з соціологічними опитуваннями, є фаворитом майбутніх парламентських виборів. Опоненти міністра фінансів побоюються, що він може зосередити у своїх руках владу.

leave a comment: