Суд не задовольнив скаргу адвокатів про конфіскацію у справі Януковича і оточення – ГПУ

Апеляційний суд Донецької області відмовив у відкритті провадження щодо конфіскації 1,5 мільярда доларів США за матеріалами апеляційної скарги адвокатів, які є представниками підприємств-нерезидентів злочинної організації екс-президента Віктора Януковича. Про це йдеться в повідомленні на сторінці Генпрокуратури у Facebook.

Генеральна прокуратура втім ще не отримала відповідного рішення суду, зазначено в повідомленні.

Раніше генпрокурор Юрій Луценко заявив, що 28 квітня набрало чинності рішення суду про перерахування до держбюджету 1,5 мільярда доларів (приблизно 40 мільярдів гривень), заарештованих на рахунках Віктора Януковича та осіб з його оточення. Луценко повідомляв, що рішення про конфіскацію ухвалив суд у Краматорську і що кошти невдовзі мають бути перераховані на рахунки Держказначейства. Того ж дня захист Януковича заявив, що інформація про конфіскацію 1,5 мільярда доларів, які належать екс-президентові, не відповідає дійсності.

Питання про повернення конфіскованих коштів у бюджет обговорюється з 2014 року. Антикорупційні активісти раніше заявили, що за 2015-2016 роки до державного бюджету вдалося повернути 1% від запланованої суми активів, привласнених корупційними методами.

Янукович утік із України в лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві.

Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ, зокрема щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013 року до лютого 2014 року і за масові вбивства активістів Майдану, а також за фактом захоплення Януковичем державної влади в 2010 році.

leave a comment: