Саудівська Аравія і США підписали угоди на понад 350 мільярдів доларів

США і Саудівська Аравія підписали пакет угод на загальну суму 350 мільярдів доларів в ході візиту президента Дональда Трампа в Ер-Ріяд, який обидві країни назвали історичним.

Як заявив держсекретар США Рекс Тіллерсон в ході прес-конференції в Ер-Ріяді,  угоди – в тому числі військова угода на суму понад 110 мільярдів доларів – підписані на суму понад 350 мільярдів доларів, в той час як міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр сказав, що угоди укладені на понад 380 мільярдів доларів.

Адель аль-Джубейр назвав візит Трампа початком «поворотного моменту» у відносинах між США і арабським та ісламським світом. За його словами, обидві країни підписали «стратегічну декларацію», яка приведе до співпраці в боротьбі з екстремізмом і тероризмом при будівництві «оборонної архітектури регіону».

Тіллерсон і Адель аль-Джубейр зазначили, що багато з цих угод будуть реалізовуватися протягом 10 років і в результаті будутьстворені «сотні тисяч робочих місць». 

Двосторонні відносини були напруженими через зближення колишнього президента США Барака Обами з Іраном, регіональним суперником Саудівської Аравії.

Президенту США Дональду Трампу вручили найвищу нагороду Саудівської Аравії – орден імені короля Абдель Азіза, засновника правлячої династії. Нагороду Трампу вручив нинішній король Салман. Трамп сподівається поліпшити відносини з Саудівською Аравією, знизивши пріоритетність питань прав людини в двосторонніх відносинах і зосередившись на боротьбі з тероризмом.

Ер-Ріяд став початковим пунктом першого закордонного турне Трампа. 

 

leave a comment: