Доповідь ООН: в пакистанських правоохоронних органах поширене застосування тортур

Комітет Організації Об’єднаних Націй 12 травня засудив «широко поширену практику катувань» в Пакистані з боку поліції, військових і спецслужб, а також закликав Ісламабад провести термінові реформи.

«Поліція брала участь в широко поширеній практиці застосування тортур по всій території … з метою отримання зізнань від осіб, які  перебувають в ув’язненні», – заявив комітет ООН проти тортур у своїй першій доповіді після кількох місяців розслідування ситуації.

У доповіді зазначається, що пакистанські збройні сили, розвідка, а також воєнізовані сили «були залучені в значній кількості випадків до позасудових страт, пов’язані з тортурами і насильницькими зникненнями».

У публікації наголошується, що кілька пакистанських блогерів, які критикували екстремізм і владу, піддали тортурам протягом тижня затримання, але Пакистану не вдалося почати розслідування будь-якого з цих випадків.

Крім того, держава не діяла у справах людей, які пропали безвісти або були вбиті в ув’язненні, додали в організації.

ООН закликала Пакистан проводити реформи, щоб запобігти таким зловживанням влади.

Національна комісія з прав людини, організація, пов’язана з парламентом Пакистану, привітала доповідь, заявивши, що «публікація може допомогти почати розмову про тортури» в країні.

 

leave a comment: