В Одесі активісти змусили комунальників демонтувати пам’ятний камінь маршалу Жукову

В неділю, 7 травня, ввечері громадські активісти Одеси змусили владу прибрати пам’ятний камінь маршалу Георгію Жукову, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Камінь на проспекті, який донедавна носив ім’я радянського воєначальника (нині це проспект Небесної сотні – ред.) було встановлено напередодні прихильниками забороненої Комуністичної партії.

На мармуровому камені був надпис російською мовою: «тут буде встановлено пам’ятник маршалу Перемоги, герою Радянського Союзу Г.К. Жукову від вдячних ветеранів та жителів міста-героя Одеси за підтримки ГК КПУ».

Після суперечок активістів з поліцейськими на місце події прибули комунальники, за допомогою техніки вони демонтували камінь.

( Обережно! На відео чути ненормативну лексику)

26 квітня Одеська міська рада повторно перейменувала низку вулиць в Одесі, які були перейменовані в травні минулого року на той час керівником Одеської облдержадміністрації Михайлом Саакашвілі в рамках декомунізації. 

Йдеться загалом про понад півсотні топонімів. Зокрема, старі назви депутати міськради вирішили повернути вулицям Валентини Терешкової та проспекту Маршала Жукова, який рік тому був перейменований на проспект Небесної Сотні. 

Через рішення міськради Служба безпеки України заявила про відкриття кримінального провадження. Згодом суд визнав протиправним та скасував рішення міськради, а міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що після зустрічі з мером Одеси Геннадій Труханов «вирішив ветувати рішення міської ради».

29 квітня прес-служба одеської мерії повідомила, що своїм розпорядженням міський голова призупинив дію рішення міськради про найменування вулиць і що це питання депутати розглядатимуть повторно «після проведення процедури громадського обговорення відповідного проекту рішення». 

leave a comment: