Вірус-вимагач WannaCry може бути пов’язаний із КНДР – експерти

Фахівці з кібербезпеки припускають, що вірус-вимагач WannaCry, який минулого тижня поширився на сотнях тисяч комп’ютерів у 150 країнах, може бути пов’язаний із Північною Кореєю.

Компанії Symantec і Kaspersky Lab заявили 15 травня, що частина цього вірусу має такий же код, як і шкідливі програми, які в 2014 році використовувалися під час атаки на корпорацію Sony. У тому нападі фахівці звинувачували зловмисників із КНДР.

«Це найкращий ключ, який ми бачили досі, до джерел WannaCry. Але можливо, що код був просто скопійований без будь-якого іншого прямого зв’язку», – повідомила компанія Kaspersky Lab. У Symantec також вказали, що продовжують вивчати вірус, щоб виявити очевидніші зв’язки.

Минулого тижня у 150 країнах був поширений вірус-вимагач WannaCrypt (це ще одна версія його назви – ред.), що вимагає викуп за розблокування комп’ютера. Жертвами кібератаки стали близько 200 тисяч людей. Зокрема, у Великій Британії від вірусу-здирника постраждали державні лікарні й інші медичні установи.

Після вірусної атаки влади Британії вирішили виділити додатково 64 мільйони доларів на кібербезпеку. У Білому домі США ця проблема обговорювалася вже двічі. ФБР і АНБ намагаються встановити організаторів масштабної кібератаки.

leave a comment: