Військові повідомили про 62 обстріли за добу, в тому числі з «Градів»

У прес-центрі штабу антитерористичної операції проти спільних російсько-сепаратистських сил на частині сходу України повідомили, що станом на кінець доби в суботу було зафіксовано 62 порушення режиму припинення вогню з боку незаконних збройних формувань.

У тому числі з застосуванням забороненого мінськими дововленостями озброєння було здійснено 60 пострілів із реактивної системи залпового вогню «Град», 15 із артилерії калібру 152 мм, 12 із артилерії калібру 122 мм, 131 із мінометів калібру 120 мм. Також були випущені 183 міни калібру 82 мм, стріляли з автоматичних станкових гранатометів, озброєння бойових машин піхоти і всі різновидів стрілецького озброєння.

Обстріли бойовики здійснювали по позиціях Збройних сил України, а також по ділянках місцевості поблизу населених пунктів Красногорівка, Новотроїцьке, Волноваха, Авдіївка, Луганське, Чермалик, Широкине, Кримське, Верхнеторецьке, Водяне, Троїцьке, Мар’їнка, Новозванівка та Новолуганське.

Зокрема, впродовж дня противник здійснив обстріли в напрямку населених пунктів Волноваха, Мар’їнка та Авдіївка із застосуванням артилерії калібром 152 міліметри та 82-міліметрових мінометів; у результаті зруйновано житлові будинки, загинули четверо мирних мешканців, ще один важко поранений.

Новолуганське обстріляли з РСЗВ «Град», через що там зруйновано складські та ангарні приміщення підприємства «Агро-союз», також постраждала свиноферма, тривають пожежі; крім того, пострілами з ворожих «Градів» було перебито лінію газопроводу до цього населеного пункту. Як виглядає з повідомлень, потерпілих людей унаслідок цього обстрілу немає.

«Слід зауважити, що такі дії бойовиків – це не тільки грубе порушення мінських домовленостей, а ще й справжній тероризм, оскільки незаконне, безглузде та широкомасштабне знищення та привласнення майна не викликані воєнною необхідністю і є порушенням законів та звичаїв війни, визначених Римським статутом Міжнародного кримінального суду, Женевською конвенцією та Кримінальним кодексом України», – заявили військові.

Бойовики на цей час відреагували тільки на інформацію про артилерійський обстріл із великого калібру житлових районів Авдіївки, де чотири мирні мешканці – три жінки і чоловік – загинули, один був важко поранений і дві дівчинки віком 6 і 7 років лишилися сиротами. у збройному сепаратистському угрупованні «ДНР», підтримуваному Росією і визнаному в Україні терористичним, звинуватили в артилерійському обстрілі Авдіївки український рух «Правий сектор» – імовірно, маючи на увазі Добровольчий український корпус «Правий сектор», що був відведений із лінії фронту ще у квітні 2015 року і артилерії великого калібру на озброєнні ніколи не мав.

За повідомленнями місцевих мешканців у соцмережах, найімовірнішим місцем, звідки міг бути здійснений обстріл Авдіївки з артилерії великого калібру, був Лісовий цвинтар в окупованій Горлівці, що є відомою вогневою позицією бойовиків.

У соцмережах висловлювали припущення, що обстріл міг бути влаштований спеціально напередодні початку фіналу міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення-2017», що відбувся в суботу в Києві й почався через кілька годин після обстрілу. Президент України Петро Порошенко, що планував бути присутнім на фіналі, через загибель людей в Авдіївці відмовився від цього.

leave a comment: