Чубаров закликає кримських татар взяти участь у заходах зі вшанування пам’яті жертв депортації в Криму

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликає кримських татар на території півострова взяти участь у меморіальних заходах зі вшанування пам’яті жертв депортації 18 травня, незважаючи на заборону місцевої влади. Про це Чубаров написав на своїй сторінці в Facebook.

«Російські окупанти знову забороняють у Криму проведення 18 травня 2017 року масових меморіальних заходів, присвячених пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Меджліс кримськотатарського народу закликає кримськотатарський народ взяти участь у проведенні в Криму 18 травня  меморіальних заходів, присвячених пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу», – написав Чубаров.

Він додав, що в пам’ять про жертви депортації кожна родина кримських татар повинна зробити спільну дуа (молитву).

18 травня в Україні заплановані меморіальні заходи, приурочені до Дня депортації кримських татар. Щорічно в цей час згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ вислали за межі півострова в Середню Азію. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб.

В Україні депортацію кримськотатарського народу визнали геноцидом.

Щорічно в Криму з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі траурний мітинг у центрі Сімферополя. Після анексії півострова Росією в березні 2014 року проведення подібних акцій у Криму заборонили.

У квітні 2016 року підконтрольний Росії Верховний суд Криму заборонив діяльність Меджлісу на території анексованого півострова. Світова спільнота висловила рішучий протест у зв’язку з такими діями російської влади. Захист Меджлісу подав апеляцію, проте апеляційна інстанція підтвердила заборону.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

leave a comment: