ЦРУ втратило у Китаї у 2010-2012 роках близько 20 своїх агентів – The New York Times

У Китаї в 2010-2012 роках були вбиті або заарештовані від 18 до 20 агентів Центрального розвідувального управління США. Досі невідомо, що стало причиною провалу американської агентурної мережі в КНР. Газета The New York Times, посилаючись на десяток нинішніх і колишніх американських чиновників, які говорили на умовах анонімності, називає подію найбільшим провалом ЦРУ за кілька десятиліть.

Автори статті припускають, що в ЦРУ міг проникнути китайський шпигун-«кріт», іншою можливою причиною могло стати проникнення китайських хакерів в системи комунікації спецслужб США. У самому відомстві відмовилися від коментарів.

Газета пише, посилаючись на свої джерела, що в 2010 році ЦРУ створило в Китаї добре законспіровану мережу агентів. Вони передавали у Вашингтон цінну інформацію про роботу уряду в Пекіні. До 2011 року інформації стало надходити менше, а незабаром американські агенти стали зникати.

Один з американських агентів був застрелений на очах у його колег у внутрішньому дворі урядової будівлі, що виглядало як попередження американським спецслужбам припинити розвідувальну діяльність. Втрати ЦРУ в Китаї можна порівняти лише з провалами агентури в Радянському Союзі, а пізніше в Росії через діяльність радянських і російських агентів-«кротів» Олдріча Еймса і Роберта Ханссена, зазначається в публікації американського видання.

leave a comment: