США засудили арешт бахаїстів у Ірані та закликали звільнити їх

Сполучені Штати засудили арешт у Ірані лідерів бахаїстської меншини та закликали Тегеран звільнити їх разом з іншими «в’язнями сумління».

Прес-секретар Держдепартаменту США Хізер Нойерт у заяві від 14 травня зазначила, що справи бахаїстів «є додатковим доказом продовження Іраном зневаги та порушення прав людини й основних свобод».

«Ми засуджуємо їх нинішнє тюремне ув’язнення, також повідомлення про зловживання відносно них під час перебування в ув’язненні. І закликаємо Іран негайно звільнити їх разом з усіма іншими в’язнями сумління в Ірані», – сказала речниця.

9 лідерів бахаїстів були заарештовані іранською владою дев’ять років тому і засуджені за шпигунство і пропаганду проти клерикального істеблішменту.

Згідно з повідомленнями, вони були засуджені до 20 років позбавлення волі. Їхні вироки пізніше були зменшені до 10-ти років.

Бахаїзм конституцією Ірану ніяк не означений і представники цієї релігійної течії у цій країні зіштовхуються з переслідуваннями.

У березні спеціальний доповідач ООН по Ірану Асма Джахангір повідомляла, що члени громади бахаїстів в Ірані «продовжують систематично піддаватися дискримінації», що позбавляє їх засобів для існування.

Бахаї вважають свою релігію останньою світовою монотеїстичною релігією одкровення. Релігієзнавці класифікують бахаїзм у діапазоні від ісламсько-синкретичної секти до нового релігійного руху і нової світової релігії.

leave a comment: