Президент США заявив, що планував звільнити директора ФБР уже давно

Президент США Дональд Трамп заявив, що планував звільнити директора Федерального бюро розслідувань Джеймза Комі вже давно – ще до того, як отримав рекомендації про це звільнення від міністра юстиції США і його заступника.

Як сказав Трамп на телебаченні, він збирався звільнити Комі «незалежно від рекомендацій».

Ці заяви очевидно суперечать попереднім поясненням адміністрації США про звільнення Комі, який наглядав за кримінальними розслідуваннями ФБР, пов’язаними з Росією, серед того й за розслідуванням щодо даних про втручання Росії в минулорічні президентські вибори у США.

Спершу Білий дім заявив, що того звільнили за рекомендаціями міністра юстиції Джеффа Сешнза і його заступника Рода Розенстайна через те, що керівник ФБР неналежним чином керував розслідуванням щодо демократа Гілларі Клінтон, суперниці республіканця Трампа на виборах, і її роботи з електронною поштою, що, як припускали, могла спричинити витік таємних даних. Ці пояснення публічно поставили під сумнів чимало конгресменів від обох провідних партій.

Пізніше позиція змінилася, і сам Трамп заявляв, що звільнив Комі просто за те, що він «не робив доброї роботи» на чолі ФБР.

За нинішньою версією Трампа, Комі був звільнений за те, що «любив показуху» і завів ФБР у «безлад», що викликало необхідність замінити керівника.

Трамп також заявив у своєму виступі, що не чинив на Комі тиску у зв’язку з розслідуванням щодо російського втручання у вибори.

Президент також повторив, що Комі тричі запевняв його, що проти самого Трампа розслідування не ведеться.

Раніше в четвер виконувач обов’язків директора Федерального бюро розслідувань США Андрю МакКейб на слуханні в Сенаті негативно відповів на запитання, чи були якісь спроби чинити перешкоди розслідуванню, яке веде ФБР у справі про дані щодо втручання Росії у президентські вибори минулого року. Як сказав він на слуханні в комітеті у справах розвідки Сенату, робота ФБР триває, «незважаючи ні на які зміни обставин», і «дотепер не було ніяких намагань перешкодити нашому розслідуванню».

Андрю МакКейб очолив ФБР після несподіваного звільнення з посади директора бюро Джеймза Комі у вівторок, про яке оголосив президент Дональд Трамп.

Критики цього кроку припускають, що справжнім мотивом звільнення могло бути прагнення перешкодити розслідуванню щодо російського втручання у вибори, на яких переміг Трамп, – що в Білому домі відкидають.

Крім ФБР, окремі такі розслідування щодо цього втручання ведуть відразу кілька комітетів обох палат Конгресу США. Демократи також домагаються відкриття незалежного розслідування, що мало б встановити, чи не змовлялися члени виборчої команди Трампа з росіянами з метою вплинути на вибори.

leave a comment: