Олланд: атака хакерів на штаб Макрона має бути розслідувана

Президент Франції Франсуа Олланд 6 травня пообіцяв відповісти на хакерську атаку, здійснену проти кандидата в президенти від партії «Вперед» Емманюеля Макрона.

У ніч з п’ятниці на суботу в інтернеті були опубліковані тисячі викрадених електронних листів і документів. Олланд заявив, що йому було відомо про небезпеку хакерських атак під час президентської кампанії, оскільки такі напади відбувалися і в інших країнах. Президент Франції наголосив на необхідності проведення розслідування.

Виборча комісія Франції закликала журналістів не розкривати зміст викрадених листів і документів в останній день перед виборами, коли будь-яка агітація заборонена законом.

У штабі Емманюеля Макрона зазначили, що вся оприлюднена хакерами інформація – в межах закону, про жодні порушення чи зловживання не йдеться. У штабі заявили про «спробу дестабілізації демократії – на кшталт тієї, що сталася під час передвиборної кампанії у США».

У команді Макрона повідомили, що витік інформації, ймовірно, стався кілька тижнів тому, коли кілька співробітників штабу виявили злам їхніх службових і приватних електронних поштових скриньок.

7 травня у Франції відбудеться другий тур президентських виборів, а на заморських територіях голосування вже триває. Згідно з останніми даними, центрист Емманюель Макрон випереджає свою конкурентку – крайню праву Марін Ле Пен.

Про хакерську атаку на комп’ютери свого штабу заявляла минулого року Гілларі Клінтон, яка балотувалася на президента США й у підсумку програла Дональду Трампу. Клінтон звинувачувала у нападі Росію, хоч у самій Москві такі звинувачення спростовували. Конгрес США нині розслідує ймовірний вплив Росії на перебіг президентської кампанії.

leave a comment: