Генпрокуратура перерахувала справи щодо Януковича

Генеральна прокуратура України заперечила заяву голови правління Transparency international Хосе Уґаса про відсутність справ щодо притягнення до відповідальності за корупцію екс-президента Віктора Януковича та перерахувала наявні провадження, у яких йому було оголошено про підозру. Втім, як зазначено у повідомленні на сайті відомства, згадані провадження ще не передані до суду.

Зокрема, за даними Генпрокуратури, Віктору Януковичу, Миколі Азарову та іншим особам повідомлено про підозру у щодо невиконання покупцем пакета акцій ВАТ «Укртелеком» умов приватизації, незаконного виділення з Державного бюджету України 220 млн грн та приватизації 92,7906 % державного пакета акцій ВАТ «Укртелеком» за заниженою вартістю.

«Фактично слідство у провадженні завершене та очікуються судові дозволи на здійснення спеціального розслідування стосовно його фігурантів, після чого провадження буде скероване до суду», – йдеться у повідомленні відомства.

Також, за інформацією прокуратури, Януковичу та ще кільком особам повідомлено про підозру у кримінальному провадженні за фактом заволодіння державним майном – урочищем Межигір’я та земельною ділянкою у лісовому господарстві Сухолуччя.

«До суду внесені клопотання про надання дозволу на проведення спеціального розслідування, після отримання якого провадження буде скероване до суду», – йдеться у повідомленні.

Також прокуратура повідомляє про досудове розслідування у справах щодо «диктаторських законів 16 січня» та одержанні неправомірної винагороди за книжку, фігурантом яких є екс-президент.

Водночас, прокуратура зауважує, що до суду передали справу щодо «державної зради». 28 листопада 2016 року генеральний прокурор України Юрій Луценко зачитав Януковичу повідомлення про підозру у вчиненні державної зради, пособництві представникам влади Росії, в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України, в порушення порядку, встановленого Конституцією, веденні агресивної війни.

У січні Печерський районний суд Києва надав дозвіл на заочне досудове розслідування щодо Януковича.

Підготовче засідання Оболонського райсуду Києва в цій справі має продовжитися 29 травня.

 

leave a comment: